Blogg

Infall om avfall - eller Kan inte vi också göra tyg av citrusskal?

Vad gör du med apelsinskalet? Slänger i svarta påsen skulle jag tro, för du är väl som jag, ingen storkonsument av den c-vitminrika frukten. Åtminstone inte på sommaren när det finns så mycket annat nyttigt som växer i närområdet.

Juicefabriken i Brämhult däremot pressar citrusfrukter som ger 100 ton skal i veckan. Det är avfall som under årens lopp blivit så stort att kommunens komposteringsanläggning inte klarade av det redan 2004.

Då blev skalen foder till bygdens mjölkkor. Om mjölken blev rik på C-vitamin eller smakade apelsin vågar jag igen uttala mig om. 2009 ansökte Högskolan i Borås holdingbolag om patent för att utvinna pektin, gas, etanol och limon.

När Brämhult får 100 ton avfall i form av citrusskal i veckan, får man på Sicilien 700 000 ton från skördarna. Det fick enligt tidningen Habit, Adriana Santanocito och Enrica Arena att starta företaget Orange Fiber. Just det – de framställer viskos av cellulosan i apelsinskalen! Detta utan att ett enda träd huggs ned. Biomassan spinns i Spanien och vävs i norditalienska Como. De båda företagarna har prisats med 150 000 euro i tävlingen Global Change Award.

Kan de så kan vi, tänkte jag – i varje fall kan säkert de textilproducenter som fortfarande finns kvar i Sjuhärad tillverka ett exklusivt, miljövänligt citrustyg. Vem hugger på det tipset?