Blogg

När konsten får inspirera

Är lite svag för mannen med kubb och bilden av den krokiga pipan (som inte är någon pipa). Och kommer säkert att le den dag jag ser en Magritteväska. Det är det välkända väskföretaget Samsonite som gör en begränsad kollektion med motiv från två av René Magrittes verk Son of a Man och Skybird (en duva dekorerad med moln).

Betydligt fler verk kan man se i original på Centre Pompidou i Paris som just har öppnat höstens Magritteutställning. I början av nästa år kan konstnärens verk ses i Frankfurt.

Tapetfabriken i Ulricehamn vid namn Sandberg Wallpaper lanserar nu en färgsprakande tapetskatt. Det förmedlar mycket av 1950-talets formglädje.

Kollektionen kallas Signatur och består av tio mönster som aldrig tidigare gjorts som tapeter. Upphovskvinnorna var konstnärer och illustratörer som också formgivit textila mönster – en av dem, Joy Zandén, är fortfarande i livet 94 år gammal. De andra tre Dagmar Lodén, Ylva Källström-Eklund och Lillo Wikstrand är avlidna. Kollektionen premiärvisas i London.

Och här en bild av Magrittmotivet och en beskuren bild av Dagmar Lodéns tapetmönster Tistlar
Skärmavbild 2016-09-22 kl. 20.28.38Skärmavbild 2016-09-22 kl. 20.06.29