Blogg

Dags för nya öppna landskap

Ta det lugnt Ulf Lundell, du får behålla dina Öppna landskap. Jag tänker på öppna landskap irl, i verkliga livet. Nu kan vi få det igen, utan några bidrag.

I hagarna i närheten av min bostad betar hästar. Inget ont om hästar, de är så mysiga när de tar några galoppsteg i gräset. Men tänk om det vore kor istället… I varje fall några av dem eller om det åtminstone vore kor i några fler hagar.

Om korna gick där för att producera mjölk, som innehåller mjölkprotein, som man kan göra textilfiber av, som kan bli kläder, då kan den resursslukande bomullen ersättas helt eller delvis. Jag menar, om vi skulle betala för varje liter vatten som går åt för att framställa ett kilo bomull, då skulle en vanlig t-tröja vara en lyxprodukt. 

Låt oss fundera mer om korna och det öppna landskapet. Jag gör sen lista med + och -, pro et contra som retorikern säger.

Plus

+ Vi får se hagar istället för slysnår = öppna landskap!

+ Mjölken kan åtminstone delvis ersätta bomull = sparar vatten i bomullsproducerande länder.

+ Mjölkfibern är i bästa fall lokalproducerad = kortare transporter.

+ Troligen blir det fler jobb.

+ Tillgången på svenskt eller lokalproducerat nötkött ökar, vilket borde minska importen av sydamerikansk biff, vilket i sin tur minskar transporter, och inte minst kan rädda regnskogen*

+ Korna levererar naturgödsel = mindre kemikalier i trädgårdar.

Minus

– Korna rapar metan, sk. växhusgas,= inte bra för miljön.

* En ökad produktion av nötkött och soja, vilken främst används till djurfoder,
leder till att regnskogen i Amazonas avverkas.  Därigenom ökar Brasiliens utsläpp av växthusgaser. Landet intar en allt annat än hedrande fjärdeplats i topplistan över länders totala utsläpp av växthusgaser. När sojafälten breder ut sig tränger boskapsskötseln allt djupare in i regnskogen. Mellan 1990 och 2010 skövlades ett område av regnskogen stort som Storbritannien .

Fakta är hämtad ur rapporten: Mera kött och soja, mindre regnskog . Bakom den står Latinamerikagrupperna, Miljöförbundet Jordens Vänner och Swedwatch.

Tycker du som jag? Eller inte?

Hör av dig.